Stappenplan bij de opbouw van een passieve wand

 1. 1

  Het binnenspouwblad wordt gemetseld of gelijmd met de koord aan de buitenkant, zodat het binnenspouwblad vlak is aan de kant waartegen de isolatie wordt aangebracht.

 2. 2

  Op de buitenzijde van de muur wordt de (meter)pas boven het referentievlak gesmet. Dit draagt bij tot een horizontale aanzet van de eerste isolatielaag.

 3. 3

  Het is aangewezen eerst de volledige eerste laag isolatieplaten, waarvan de naden niet worden afgekleefd, te plaatsen alvorens de buitenste laag aan te vatten. Enkel op die manier kan een juiste controle plaatsvinden door het werfbestuur.

 4. 4

  De eerste isolatielaag wordt geplaatst. Er wordt op gelet dat deze perfect aansluit tegen de gevel! Deze laag kan voorlopig vastgezet worden met behulp van pluggen (ongeveer 2 stuks diagonaal geplaatst per isolatiepaneel of gelijkwaardig, aangepast aan de dikte van de 1ste isolatielaag). Indien de 2de isolatielaag kort na de 1ste wordt geplaatst, kan de 1ste laag ook vastgezet wordt met lijmdots. Voor de plaatsing van die plug moet een gat geboord worden met een diamantgeslepen klopboor van 8 mm zonder klop- of hamerstand.

 5. 5

  De tweede isolatielaag wordt geplaatst. Hierbij worden de panelen met de verticale en horizontale naden geschrankt geplaatst t.o.v. de panelen van de eerste isolatielaag.

 6. 6

  De voegen tussen de harde isolatieplaten worden afgekleefd met een tape uit het gamma van de isolatiefabrikant. Deze tape dient volledig winddicht gekleefd te worden. Niet alleen de horizontale en verticale naden, maar ook de hoeken moeten d.m.v. een specifiek hiervoor geleverde tape worden afgekleefd. Wanneer zachte isolatie gebruikt wordt, is het afplakken niet nodig. Er moet dan wel op gelet worden dat de platen goed op elkaar aansluiten

 7. 7

  Vastzetting van de tweede isolatielaag gebeurt met behulp van een plug van 250 mm met een spouwanker van 400 mm voor een isolatiedikte van 160 tot 200 mm. Ook voor de plaatsing van deze plug moet door de isolatie en in de snelbouw een gat worden geboord met een diamantgeslepen klopboor van 8 mm zonder klop- of hamerstand. De plug wordt erin geklopt. Naderhand worden de spouwhaken in de pluggen aangebracht.

 8. 8

  Bij harde isolatieplaten kunnen waterkeringen omhoog worden vastgezet worden tussen de eerste en de tweede isolatielaag, om zo slechts een kortere afstand te moeten overbruggen en om de eerste laag niet te moeten doorboren voor een betere werkzaamheid van de isolatie. Deze worden dan wel bij voorkeur vastgezet met mechanische verankeringen.